vineri, 28 mai 2010

Bancuri despre fizica

Si pentru inceput....cateva bancuri:

1.Am vãzut odatã scris pe o hârtie ceva de genul: "Teoria este atunci când stii cã functioneazã dar acest lucru nu se întâmplã. Practica este atunci când functioneazã dar nu stii de ce. În fizicã teoria si practica se combinã: nimic nu functioneazã si nimeni nu stie de ce."

2. Deasupra unui bec cu gaz se aflã o placã. Profesorul întreabã: "De ce este placa mai caldã pe partea opusã flãcãrii?" Un student rãspunde: "Ãããã, datoritã faptului cã placa este conducãtoare de cãldura?" Profesorul: "Nu. Datoritã faptului cã doar am întors-o pe partea cealaltã."

3. Sã presupunem cã existã Iad. Nu conteazã temperatura lui, dar pot demonstra cã Iadul este un sistem termodinamic izoterm. Mai întâi trebuie sã presupunem cã existã cel putin un fizician în Iad. Si garantat ar fi mai multi. Acum sã presupunem cã o parte din Iad a iesit din echilibru termodinamic si este un pic mai rece sau mai fierbinte decât restul. Dacã s-ar întâmpla asta atunci fizicianul ar putea construi o masinã termicã cu ajutorul cãreia sã extragã niste energie pe care sã o foloseascã apoi la asigurarea functionãrii unui frigider. Va rãci acea parte de Iad pânã la o temperaturã confortabilã. Dar acest fapt contrazice definitia Iadului ca fiind locul unde nimic nu este confortabil. Q.E.D.

4. Care e diferenta dintre un mecanic cuantic si un mecanic auto? Mecanicul cuantic îsi poate bãga masina în garaj fãrã sã deschidã usa.

5. Un student îl recunoaste pe Einstein în tren si îl întreabã: "Profesore, New York-ul opreste la acest tren?"

6.Î: De câti astronomi e nevoie pentru a schimba un bec? R: De nici unul, mai ales dacã becul e ars. Astronomilor le place întunericul.

7. Un fermier avea probleme cu gãinile lui. Dintr-o datã s-au îmbolnãvit toate si nu stie ce au. Dupa ce a încercat toate metodele conventionale, a chemat un biolog, un chimist si un fizician ca sã afle ce au. Biologul se uitã un pic la ele, le ia niste probe de tesuturi dar nu reuseste sã rezolve problema. Chimistul combinã niste substante prelevate din gãini dar nici el nu ajunge la vreun rezultat. Încearcã si fizicianul. Se uitã la ele câtva timp fãrã sã le atingã, apoi ia o hârtie si un creion si scrie câteva pagini. În sfârsit dupa câteva calcule complicate exclamã: "Am gãsit o solutie! Dar se aplicã numai pentru gãini sferice aflate în vid." 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu